Торцева обробна дошка – це дошка, у якій волокна деревини розташовані перпендикулярно ріжучою поверхні, а не паралельно, як у звичайних обробних дошках. Більшість професійних кухарів використовують тільки торцеві обробні дошки. Торцева поверхня деревини більш міцна й довговічна.
При використанні торцевої дошки ножі довше залишаються гострими й рідше вимагають заточення. Волокна деревини розташовані перпендикулярно поверхні різання, і лезо ножа як би розсовує волокна. При використанні звичайної дошки ніж просто перерізує волокна, що приводить до більш швидкого затуплення ножа. Для професійних кухарів, яким доводиться точити ножі кілька раз у день, це має велике значення.
Торцева дошка менш піддана зараженню бактеріями, оскільки волокна після різання «замикаються», а покриття маслом захищає від проникнення бактерій усередину волокон. І в цілому дерев'яні дошки більш гігієнічні. При використанні звичайних дощок, волокна перерізуються в декілька місця, і мікроскопічні частини деревини попадають у їжу й бактерії вільно попадають усередину волокон.
Звичайна дубова дошка - гострий ніж залишив глибокі надрізи в деревині. На світлині чітко видне, що волокна дуба повністю перерізані в декількох місцях. При наступних різах перерізані волокна будуть відпадати. Після обробки маслом різи будуть видні ще більш чітко. Масло просочить торцеву частину перерізаних волокон і викличе потемніння деревини.
Торцева дубова дошка - різи на торцевій дошці також помітні, але менш виразні, оскільки ніж не перерізує волокна, а проходить між ними. На дубовій торцевій дошці обробленої мінеральним маслом розрізи будуть практично непомітними. Справа в тому, що в цьому випадку ніж не перерізує волокна поперек. Волокна торцевої дошки просочені маслом на глибину в кілька міліметрів і після обробки маслом торцевої дошки, волокна набухають і замикаються. Саме це й не дозволяє бактеріям проникнути усередину волокон і в той же час надовго зберігає гарний зовнішній вигляд дошки.
Торцева дошка після обробки маслом
Торцеві дошки виготовляються з високоякісної деревини з вологістю не більш 8%, твердих листяних порід - дуб, ясен. У процесі використання дошка буде контактувати з харчовими продуктами, тому використовується тільки високоякісний клей, сертефікований і офіційно дозволений для склеювання деталей, контактуючих з харчовими продуктами (посуд, обробні дошки й т.д.) Для збільшення терміну служби, захисту від бактерій і додання гарного зовнішнього вигляду дошки обробляються харчовим мінеральним маслом. Мінеральне масло не має ні смаку, ні заходу. Медичний аналог мінерального масла – вазелінове масло, призначене для приймання усередину, його можна купити в аптеках. Додатково дошку можна обробити сумішшю мінерального масла й бджолиного воску в пропорції 4:1, яка створює більш надійне й довговічне покриття.