Ножі із серрейторним заточенням. Переваги й недоліки.

Серрейторне лезо або серрейтор ( від англійського serrated - «зазубрений») - тип заточення леза ножа або будь-якого іншого ріжучого інструмента при якому лезо клинка має часткову або повною хвилястою або пилкоподібною формою ріжучою крайки. Подібність із пилкою в серрейторного леза тільки зовнішнє, тому що на відміну від пилки зуби серрейтора перебувають в одній площині (немає розведення по сторонах), і при використанні такого леза не утворюються ошурки.

Практичність застосування серрейторного леза була помічена вже досить давно й не є чимсь інноваційним. Звернувши увагу на навколишній нас мир, можна помітити, що сама природа дає підказки - як зробити зручніше виконання безлічі різних завдань. Так, наприклад, «природний» серрейтор мають щелепи акули.

У виді того, що лезо із серрейтором має стійке заточення й піддається затупленню через велике кількість ножових операцій або часу, багато користувачів уважають, що його взагалі не потрібно точити, однак це не правильно. Питання заточення клинка серрейтора неоднозначний. Деякі вважають, що потрібно підточувати вигини серрейторного леза зі зворотної зубцям стороні клинка, там, де немає заточення, використовуючи плоский брусок. Однак більшість користувачів і експертів сходяться в думці, що необхідно підточувати попереду кожний вигин заточення за допомогою вузького, конічного бруска. И та й інша операція в загальному-те заточує серрейторне лезо, тільки по-різному, тому особливо захоплені користувачі заточують серрейтор з обох сторін, проробляючи весь комплекс операцій по заточенню.

 Переваги серрейторного леза:

1. Підвищена ефективність різання. Різ відбувається одночасно під різними кутами, що однозначно збільшує ефективність при розрізуванні шаруватих і волокнистих матеріалів. До таких матеріалів ставляться мережі, канати, ремені, троси й подібні їх.

2. Збільшена довжина ріжучою крайки. При тій же довжині клинка загальна довжина ріжучою крайки в серрейтора суттєво більше, тому що ріжуча крайка проходить по кривої лінії всіх зубів леза. Якщо підрахувати довжина всіх вигинів серрейтора, то робоча ріжуча крайка виявиться довше, чим саме лезо.

3. Збільшений строк збереження гостроти леза. , Що Частково затупилося лезо із серрейторна заточенням довше зберігає ріжучі властивості в порівнянні зі звичайним лезом, тому що навантаження розподіляється на більшу площину ріжучою крайки, а значить на кожний шматочок навантаження менше. Тому лезо із хвилеподібним заточенням не так легко гнеться й заминається, як гладке лезо. Крім того, врізаючись у поверхню, великі зуби налягають на матеріал з б0льшів силою, ніж рівний край леза. Ділянки леза у вигинах у значній мірі менше зазнають тертю, тому лезо довше залишається гострим.

4. Полегшеність впровадження в матеріал. Тут мається на увазі те, що кожен зубчик серрейторного леза проникає в матеріал практично уколом, розрізаючи матеріал навколо себе по сторонах, а при тому ж зусиллі на клинок ефективність різання значно вище. Вістря кожного вигину знову й знову урізається в матеріал і як би розриває його. Додається при цьому зусилля зосереджене на вістрях хвильових вигинів, у результаті чого виходить більша глибина розрізу в порівнянні з розрізом, виходять від клинка із гладким заточенням.

5. Збільшена ефективно різкого, випаровує удару, як наприклад, при оборонній дії. Таким клинком легше різати одяг, що захищає тіло супротивника, зважаючи на те, що гострий серрейтор, чіпляючись кожним зубчиком за матеріал, фактично роздере його по спрямованій лінії. Лезо зі звичайним заточенням, враховуючи не особливо контролюється оборонний рух, може прослизнути по матеріалу, і порізати його тільки в тій частині, на яку довелося максимальне зусилля.

В інтернет-магазині ProfiMax, Ви можете купити різноманітні кухонні ножі кращих виробників Yaxell, Kasumi, Kanetsugu, Masahiro, Arcos, KAI, Samura усіх видів і типів заточення, для професійної кухні й ресторану, кафе або домашньої кухні по кращим цінам у Києві, і всій Україні: Дніпропетровськ, Харків, Одеса, Запоріжжя, Полтава, Черкаси, Суми, Львов, Кіровоград, Чернігів, Рівне, Хмельницький, Ужгород, Луцьк, Вінниця, Івано-Франківськ, Житомир, Маріуполь, Чернівці, Тернопіль, Бердянськ, Кривій Ріг, Кременчук, Херсон, Миколаїв.

Написати відгук