Японські точильні камені - особливості, рекомендації з експлуатації й зберіганню

Заточення й виправлення на японських водяних каменях

В інтернет-магазині ProfiMax, Ви можете придбати різні точильні камені кращих виробників Японії, за кращими цінами в Києві й усій Україні!

- Точильні камені Suehiro

- Точильні камені Kasumi

- Точильні камені Yaxell

- Точильні камені King

- Точильні камені Naniwa

- Точильні камені KAI

Головною відмінністю японських водних каменів від їхніх європейських і російських побратимів є «м'якість» заточення, що визначається співвідношенням об'єму пор до об'єму зв'язування й самих абразивних зерен. Японські водні камені призначені для ручної роботи й використовуються винятково з водою. Внаслідок великої м'якості бруски сточуються, постійно оголюючи нові абразивні зерна, а на поверхні бруска спрацьовані зерна разом з водою утворюють суспензію, яку в жодному разі забирати не треба. Звичайно разом з японськими каменями (особливо дрібнозернистими) поставляється маленький камінчик Nagura для створення попередньої суспензії. Безперечними лідерами серед водних каменів є Suehiro, Kasumi, King, Naniwa, Yaxell, Kasumi, Shapton. Також існують відмінні, істинно японські, виробники точильних каменів з бездоганною репутацією, які користуються більшим попитом на внутрішньому ринку Японії. Яскравим прикладом таких виробників можна вважати Imanishi, серій Kitayama і Arashiyama і камені під їхнім брендом Bester.

Японські водні камені

 

 

Японський водний камінь із Naguro


Оскільки водні камені (особливо крупнозерні) зазнають зношування їх поверхня треба періодично відновлювати.


Для цього існують спеціальні правочні камені:

Чорний — для грубозернистих, світло-блакитний для дрібнозернистих.

Японські водні камені залежно від величені абразиву можуть мати значення від 80 до 10 000 і більш (12 000, 15 000 і 30 000). Я особисто вважаю, що застосування каменів більш 10 000 змісту не має й вони можуть застосовуватися у виняткових випадках, коли користувач ясно усвідомлює, навіщо йому це треба.

Отже, камені із зернистістю від 80 до 400 застосовуються при обдирних операціях — ремонтні роботи, пов'язані з більшим з'ється металу, таких як відновлення геометрії клинка, ремонт відколів і т.д. Для видалення слідів обдирних операцій і попереднього заточення необхідні камені із зернистістю від 600 до 1200-2000. Камені із зернистістю від 3000 до 5000 використовують при чистовому заточенні й доведенню. Починаючи з 6000 і вище це вже фінішне й суперфінішне доведення.

Завжди треба прагнути, щоб наступний камінь приблизно у два рази перевищував по зернистості попередній ( тобто 100-220-400-800 і т.д.). Якщо ніж злегка затупився, то для його виправлення, як радить американський майстер Murray Carter, можна використовувати два камені: #1000 і #6000. Якщо є присутнім сильне зношування й необхідне ремонт, то починати треба з #100-#120, потім #180-#220. Чим більше ви використовуєте каменів, тем легше буде робота і якісніше результат. Як правило, більша частина часу витрачається на початкові операції. На фінішних операціях сила як така не потрібно, треба підсилювати увагу й, якщо ви утомилися, краще відпочити.

Усі водні камені перед роботою треба замочити в чистій воді на час від 10 хвилин ( для грубозернистих каменів) до напівгодини ( для дрібнозернистих). Час контролюється по пухирцях повітря, які виділяються з каменю. Краще мати окремі ємності для кожного виду каменів, щоб частки більшого абразиву не потрапили на більш дрібний. Потім камінь виймають і встановлюють на власника (яких є дуже багато — від спеціальних гумових до просто вологого рушника, а деякі використовують лещата з гумовими губками). На дрібнозернистих каменях перед роботою треба створити шар суспензії за допомогою допоміжного каменю Naguro. Тепер камінь готовий до використання.

Для завдання певного кута можна покластися на вашу твердість рук задавши й підтримуючи кут інтуїтивно, або скористатися спеціальним пристосуванням для завдання кута заточення, яке, одягаючись на обух ножа, задає певний кут заточення, як правило, 15 градусів. Ну, а далі починаємо заточення, тримаючи ніж під кутом 45 градусів до поздовжньої осі бруска. Із часом, ви вже зможете обходиться без усяких пристосування для завдання кутів. І тут ще важливо, що називається, «піймати темп». Але це приходить із досвідом. У ході заточення кількість суспезії буде увесь час зростати. Змивати її не треба, необхідно стежити тільки, щоб вона залишалася вологої струшуючи воду з пальців або скориставшись спеціальним розбризкувачем. Перевірити гостроту ножа можна різкої листа газети у висячому положенні.

Зберігання японських водних точильних каменів, не дивлячись на гадану простоту, відповідальний захід, що вимагає дотримання декількох правил про яких багато користувачів не догадуються поки не зустрічаються з ушкодженням улюблених точильних каменів. Варто також звернути увагу, що не всім точильним каменям підходять однакові рекомендації зі зберігання. Приміром, точильні камені Naniwa Chosera більш вимогливі до умов експлуатації й зберігання: 

Точильні камені CHOSERA зроблені на основі магнезіального зв'язування, зарахунок цього в них більше ріжучих часток на одиницю поверхні, чому в каменів на органічному зв'язуванні. Камені на магнезіальному зв'язуванні досить чутливі до тривалого впливу води. Тому камені NANIWA CHOSERA не можна залишати у воді на довгий час і зберігати їхнім потрібно в сухому виді. Якщо ви не будете дотримуватися цих рекомендацій, то на каменях можуть утворюватися тонкі тріщини, також може відбутися вимивання сполучного (і камінь стане занадто пухким). Цілком достатньо воложити поверхня каменю збризкуючи її потроху водою, замочування не потрібно взагалі. Якщо ви не певен, що зможете постійно дотримувати цих правил, наприклад через те, що у вас багато різних каменів, то може бути краще буде віддати перевагу менш вимогливим Naniwa Super Stones.

Від себе додам, що Naniwa Super Stones при тривалому замочуванні (на кілька годин) теж страждають від вимивання зв'язування. Також треба уникати занадто швидкого висушування через який теж можуть утворюватися тріщини. Є камені, які можна необмежено довго зберігати у воді без якої-небудь шкоди, наприклад багато каменів під маркою KING, деякі SUEHIRO CERAX. Але SHAPTON і NANIWA, а також будь-які інші камені на магнезіальному зв'язуванні не можна подовгу замочувати.

Основні прищепила по відходу й зберіганню японських водних точильних каменів більшості виробників. Будь ласка дотримуйтеся наступних правил:
1. Не залишайте камінь надовго у воді, від цього камінь може зіпсуватися. При використанні досить просто хлюпнути небагато води в міру необхідності.
2. Не залишайте на сонце. зберігаєте в приміщенні поза прямими сонячними променями
3. Не сушите камінь під вентилятором або феном - це може викликати утвір тріщин і руйнування каменю.
4. Не піддавайте камінь екстремальним температурам - зберігаєте при кімнатній температурі
5. Не мийте камінь гарячою водою - можна ушкодити камінь. Користуйтеся холодною або злегка теплою водою.
6. Не використовуйте при роботі з каменем мило або миючі засобу - Це може ушкодити камінь. Використовуйте тільки чисту воду.

Висновок такий: японські точильні камені гарні у всьому, але вимагають дбайливого відношення й відхід. Вимогливі до клімату й умовам зберігання, не люблять наші кліматичні умови з перепадами температури й вологістю суттєво більшої чому в Японії, і в теж час дуже низькою вологістю в зимовий час 5-10% в опалюються приміщеннях. Враховуючи ці особливості, Ви зможете зберегти свої улюблені точильні камені й довгі роки насолоджуватися їхньою бездоганною роботою.

В інтернет-магазині ProfiMax, Ви можете придбати кращі япноскі водні точильні камені, за кращими цінами в Києві й усій Україні: Дніпропетровськ, Харків, Одеса, Запоріжжя, Полтава, Черкаси, Суми, Львов, Кіровоград, Чернігів, Рівне, Хмельницький, Ужгород, Луцьк, Вінниця, Івано-Франківськ, Житомир, Маріуполь, Чернівці, Тернопіль, Бердянськ, Кривій Ріг, Кременчук, Херсон, Миколаїв.

Написати відгук